PPS Agro a.s. | Jak vyrábíme naše víno
15850
page,page-id-15850,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive

Jak vyrábíme naše víno

q
Sklizeň hroznů

Hrozny z vinic se nejprve zpracují ve Strachotíně, kde probíhá příjem hroznů, jejich šetrné odstopkování a mletí.

Bílé rmuty se okamžitě lisují, mošt se odkalí (odstraní se kalové částice obsahující prach, rezidua pesticidů, třísloviny atd.), mošt se dále naočkuje čistou kulturou kvasinek a přidá se živná sůl, mošt se přečerpá do nádobyve které proběhne řízené kvašení.

Kvašení a zrání vína

Po dokvašení vznikne mladé víno, které je nutné vyškolit. Po vyškolení mladého vína se vybrané partie lahvují a nechají zrát v archivním sklepě v Pouzdřanech, ostatní se převáží do sudových sklepů v Popicích a dále se lahvují dle požadavků zákazníků.

Více o bílých vínech

q
q
Výroba červených vín

Červené rmuty plníme do nakvášecích nádob (červený mošt kvasí na rmutu, aby došlo k extrakci barviv, obsažených pouze ve slupkách bobulí, a tříslovitých látekcharakteristických právě pro červené víno), taktéž se naočkují kulturnímikmeny kvasinek a přidají se enzymy pro lepší extrakci barviv. Po dokvašení se lisuje již mladé víno, které se doškolí také ve Strachotíně a převáží se do sklepů v Popicích kde zraje v dřevěných sudech. Vybrané partie se láhvují a nechají zrát v archivním sklepě v Pouzdřanech, ostatní se láhvují dle požadavků zákazníků.